Behandeling van problemen in het bekkengebied
 

Het kan gaan om allerlei functiestoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn. Vaak begint het met een 'klein geheimpje'. Zomaar een paar druppels urine verliezen tijdens inspanning, de ontlasting niet op kunnen houden of juist moeilijk kwijt kunnen.
 

Schaamtegevoel
Veel mensen schamen zich. Ze praten niet erover en durven niet meer de deur uit te gaan. Het zelfvertrouwen neemt af, de sociale contacten lijden eronder. Maar schaamte is een slechte raadgever.
 

Bekkenbodemspieren
De klachten komen vaak door het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en dragen (van de buikorganen). De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment.
 

Goed spannen en ontspannen
Er wordt geoefend met de cliënten om de bekkenbodemspieren goed aan te spannen en te ontspannen. “Het bekken is een kwetsbaar gebied waarin van alles letterlijk en figuurlijk vast kan zitten. Het vraagt veel onderling vertrouwen om samen daaraan te werken.”

 

Terug naar fysiotherapie